-->

2012 (2009) Elokuva-arvostelu

2012 | 2009 | USA | Katastrofielokuva | ✪✪
R
oland Emmerichin uusin elokuva 2012 perustuu Mayalaiseen ajanlaskuun joka päättyy vuoteen 2012. Tämähän toki tarkoittaa sitä että silloin tapahtuu jotain...katastrofaalista.
Luulenpa että tässä kohtaa on jo Ronald kirjoittanut nimensä paperiin. Emmerich joka on tullut tunnetuksi mm elokuvista Indepedence Day - Maailmojen Sota ja The Day After Tomorrow pääsee jälleen purkamaan aggressioitaan isolla kädellä kun tällä kertaa saa yrittää tuhota koko planeetan.

Elokuvan juoni...niin, kyllä kai tässä sellainenkin oli, kertoo tarinan tästä maailmaa kohtaavasta katastroofista useamman ihmisen silmin. Näihin kuuluu mm. avioliitossaan epäonnistunut viikonloppuisä (John Cusack), tämän entinen vaimo (Amanda Peet), tiedemies (Chiwetel Ejiofor) ja amerikan presidentti (Danny Glover).


Kun maailman valtaapitävät saavat tietää maailmaa uhkaavasta tulevaisuudesta, alkavat he rakentaa isoja aluksia Himalajan vuoristossa, jotta ihmiskunnan selviäminen tästä koettelemuksesta voidaan turvata. Ja tokihan mukaan kannattaa ottaa ne joilla on varaa maksaa paikasta, noh sanotaanko miljardin... Yhteiskunnalliseksi kannanotoksi yrittävä lähtökohta on oikeastaan raadollisuudessaan ihan totta. Jotenkin näinhän sen voisi kuvitellakin menevän.

Suurimman osan kamera-ajasta, ja varmaan myöskin palkkapussista, saa John Cusack, jota ei olekaan tällaisissa elokuvissa nähty sitten Con Airin. Cusack vetää naurettavan roolinsa läpi puolirennosti, olematta niin ärsyttävä kuin voisi kuvitella. Ärsyttäväksi tässä elokuvassa yltyy sen sijaa Oliver Platt, joka kuuluu jo ennen tätä elokuvaa inhokki-listalleni ja alkaa pikkuhiljaa hätyytellä kärkipäätä. Jos näyttelijöistä yhden onnistujan voisi mainita, olisi se ehdottomasti Danny Glover. Tappava Ase-veteraani saa roolistaan yhdysvaltain presidenttinä oikeasti irti tunteita, jotka ovatkin sitten niitä harvoja kohtia elokuvassa jotka koskettavat millään tapaa.

Elokuvan erikoistehosteet ovat komeaa katseltavaa, joka vuosi eteenpäin menevä tekniikka mahdollistaa aina vaan hienompia tapoja tuhota maailma. Erityismaininnan ansaitsee Yellowstonessa tapahtuva tulivuorenpurkaus, joka saa kyllä katsojan haukkomaan henkeään.

Loppujen lopuksi elokuva on aika lailla sitä miltä siltä saattoi odottaakin. Erikoistehostespektaakkeli, joka sisältää pakolliset "yritetäänpäs saada yleisö välittämään näistä hahmoista"-kohdat. Ei nyt ihan huono, mutta...

✪✪

2012
Ohjaaja: Roland Emmerich Pääosissa: John Cusack, Thandie Newton, Chiwetel Ejiofor
2 / 5 tähteä
fi
Edellinen
« Uudempi
Seuraava
Vanhempi »