-->

Fight Club - Jo kymmenen vuotta kulttimaineessa.

Kulttimaineeseen noussut elokuva Fight Club, on saavuttanut 10 vuoden iän.

Brad Pittin ja Edward Nortonin tähdittämä, David Fincherin ohjaama mestariteos sai vuonna 1999 ristiriitaisen vastaanoton. Toisaalta kriitikot kehuivat elokuvaa kun taas toisten mielestä se oli grosteski teos ilman sanomaa. Elokuva tienasi vain 37 miljoonaa dollaria USA:n markkinoilta ja sitä pidettiin rahallisesti jopa floppina. Maksoihan elokuvan tekeminen 67 miljoonaa.

Maailmanlaajuisesti elokuva keräsi kuitenkin yli 100 miljoonan lipputulot ja saapuessaan DVD:lle elokuvan löysivät myös ne jotka olivat sitä karsastaneet kriitikoiden jakautuneen tuomion vuoksi. Siitä alkoi myös elokuvan tie kulttiklassikoksi ja "Paras elokuva"-listojen huipulle. Esimerkiksi tällä hetkellä elokuva on IMDB:n Top250-listan 17.

"You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world."


Elokuvan tarina alkoi vuonna 1996, kun kirjailija Chuck Palahniukin romaani Fight Club julkaistiin. Heti samana vuonna 20th Century Fox osti kirjan oikeudet ja elokuvan suunnittelu alkoi. Käsikirjoittajaksi tuli ensikertalainen Jim Uhls, jonka tärkeimpiä päätöksiä oli kirjan kertojan säilyttäminen myös elokuvassa. Lopullisen käsikirjoituksen tekoon osallistui Uhlsin lisäksi monia kirjoittajia, mukaanlukien Cameron Crowe ja elokuvan tähti, Edward Norton.

Seuraavaksi elokuvalle piti löytää ohjaaja. Kiinnostusta käsikirjoitukseen osoittivat mm. Danny Boyle ja Bryan Singer. Studion ensimmäinen vaihtoehto oli Peter Jackson, joka kuitenkaan ei ollut vapaana elokuvan aikoihin. Lopulta elokuvan ohjaajaksi valikoitui David Fincher, vaikkakin miehen edelliset kokemukset Foxista Alien3:n aikoihin eivät mairitelleet palaamaan. Näyttelijävalinnat alkoivat heti tämän jälkeen ja ilmaan heiteltyjen nimien listaan kuuluivat sellaiset nimet kuin Russell Crowe, Matt Damon, Sean Penn, Winona Ryder ja Reese Witherspoon.

Elokuvan kolme pääosaa menivät kuitenkin Brad Pittille, Edward Nortonille ja Helena Bonham Carterille, jolla on elokuvan ainut oikea naisrooli. Ja millaiset valinnat nämä olivatkaan. Brad Pitt on täydellinen anarkistisena Tyler Durdenina, Edward Norton kuvastaa nimettöjän kertojan sisäistä ahdistusta loistavasti ja Bonham Carterin Marla on juuri niin ruma ja kaunis kuin hänen pitääkin.

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything."

Elokuvan kuvaukset tapahtuivat Los Angelesissa jossa David Fincher kuvasi yli 1500 rullaa filmiä 300 kohtaukseen, yli 200 kuvauspaikkaa käyttäen. Elokuvan päänäyttelijät todella uppoutuivat elokuvan kuvaukseen ja tunnelmaan. Esimerkiksi Edward Norton aloitti tupakoinnin oikeasti ja kohtaus jossa Pitt ja Norton löivät humalassa golfpalloja, kuvattiin kun näyttelijät olivat oikeasti humalassa.

Elokuvan mainoskampanja perustui jännitykseen, kenenkään ei saanut kertoa mikä Fight Club on. Monelle onkin jäänyt elokuvan mainonnasta mieleen vain Fight Club-saippua, joka ei itseasiassa näy elokuvassa.

"The first rule of Fight Club is, you do not talk about Fight Club"

Nykyään Fight Clubin ensimmäistä sääntöä "You do not talk about Fight Club" rikotaan jatkuvasti. Niin käy kun tekee yhden maailman parhaista elokuvista. Jos elokuva on jäänyt katsomatta, KATSO Fight Club. Jos olet jo nähnyt elokuvan, KATSO se uudelleen. Et kadu.
Edellinen
« Uudempi
Vanhin