-->

Suomalaisen elokuvan nousun vuosi 2010

2000-luvun ensimmäinen 10 vuotta on ollut ollut huippuvuosikymmen suomalaiselle elokuvalle, jos ei nyt ihan laadullisesti niin ainakin menestyksellisesti. 80-90 lukujen lamavuosien jälkeen suomalaiset elokuvat ovat jälleen kasvattaneet suosiotaan ja katsojalukujaan. Ja vuonna 2010 ylittyi yli 2 miljoonan katsojan raja. Seuraavassa lista kuluneen vuoden menestyneimpiä suomalaisia elokuvia.

1. Napapiirin sankarit

Dome Karukosken roadmovie Napapiirin sankarit oli vuoden 2010 katsotuin suomalainen elokuva, ja itseasiassa myös koko suomen katsotuin elokuva, vaikka ulkomaiset tuotannotkin otetaan huomioon. 335 031 maksanutta katsojaa on loistava saavutus. Lappalaiseen sielunmaisemaan pikaluotauksen tekevä komedia on uudenlaista suomalaista elokuvaa ja ilmeisen odotettua sellaista, ja mikäs siinä hauska elokuvahan Napapiirin sankarit olikin.


2. Risto Räppääjä ja polkupyörävaras

Mari Rantasilan ohjaama koko perheen elokuva keräsi vuoden aikana 328 596 katsojaan ja oli vuoden 2010 toiseksi katsotuin suomalainen leffa. Rantasilan elokuva osoittaa tosiasian jonka suomalaiset elokuvankatsojat ovat osoittaneet todeksi vuosi toisensa jälkeen: tutut tarinat myyvät. Perustuu elokuva sitten tunnettuun kirjaan, tarinaan tai henkilöön niin suomalainen elokuvayleisö syöksyy teattereihin.

3. Prinsessa
279 002 katsojaa on kunnioitettava saavutus elokuvalle joka kuvaa naisen elämää mielisairaalassa. Tämä tositapahtumiin perustuva elokuva oli dokumenteistaan tutuksi tulleen ohjaaja Arto Halosen ensimmäinen kokopitkä elokuva. Elokuvan nimekäs näyttelijäkaarti sai puristettua tarinasta irti juuri sen verran  sentimentaalisuutta, että elokuva sopii mainiosta suomalaiseen sielunmaisemaan.

4. Havukka-ahon ajattelija

Havukka-ahon ajattelija noudattaa taas tuttua kaavaa suomalaiseksi menestyselokuvaksi. Tunnettuun kirjaan perustuva Kari Väänäsen ohjaama elokuva keräsi vuonna 2010 217 409 maksanutta katsojaa ja valloitti sijan 4 vuoden katsotuimpien suomalaisten elokuvien listalla.

5. Rare Exports

Loppuvuoden suurin yllättäjä niin menestyksellisesti kuin taiteellisestikin oli Jalmari Helanderin Rare Exports. Rare Exports on siitä erittäin harvinainen suomalainen elokuva, että se on päässyt teatterilevitykseen Amerikoissa asti. 208 424 katsojaa hyvin lyhyessä ajalla on huima saavutus. Vielä suurempi saavutus on kuitenkin loistavan suomalaisen genre-elokuvan tekeminen. Pienestä budjetistaan huolimatta Rare Exports ei kalpene vertailussa montakymmentä kertaa enemmän maksaneita elokuvia vastaan. Tässä oli vuoden 2010 elokuvatapaus, itse asiassa tässä oli koko 2000-luvun suomalainen elokuvatapaus.

279 002
Edellinen
« Uudempi
Seuraava
Vanhempi »