-->

10 kiinnostavaa Oscar - faktaa

Oscar - palkinnot 2015 jaetaan tänä sunnuntaina, joten nyt on loistava aika tutustua muutamaan mielenkiintoiseen faktaan Oscareista.

1.Nuorimman ja vanhimman Oscar - voittajan ikäero on huikeat 72 vuotta. Tatum O'Neal voitti parhaan naissivuosan Oscarin vuonna 1973 vain 10-vuotiaana elokuvasta "Paperikuu." Vuonna 2010 Christopher Plummer taas voitti miessivuosan elokuvasta "Beginners" 82-vuotiaana. 

2.Ensimmäinen Oscar - gaala järjestettiin vuonna 1929, silloin gaalaan osallistui 270 henkilöä. Ensimmäinen televisioitu Oscar-gaala oli vuoden 1953 gaala. Nykyään Oscar-lähetystä seurataan jo yli 200 maassa. 

3.Eniten ehdokkuuksia löytyy Meryl Streepiltä, joka on ehdolla tänäkin vuonna elokuvasta "Into the Woods." Streepiltä löytyy huikeat 19 Oscar - ehdokkuutta. 4.Historian menestyneimmät elokuvat Oscareilla mitattuna ovat vuoden 1959 "Ben Hur", vuoden 1997 "Titanic" ja vuoden 2003 "Taru Sormusten Herrasta - Kuninkaan Paluu." Jokainen näistä voitti 11 Oscar - patsasta. 

5.Tänä vuonna Oscar - gaalan juontaa "Ensisilmäyksellä" - sarjasta tuttu Neil Patrick Harris. Oscar - gaalassa eniten juontokeikkoja löytyy Bob Hopelta joka on juontanut gaalan 19 kertaa. 

6.Eniten Oscar - patsaita takan reunalta löytyy Walt Disneyltä. Disney pokkasi yhteensä 26 Oscaria, joista tosin 4 oli kunnia - Oscareita 

7.Vain kaksi jatko-osaa on koskaan voittanut parhaan elokuvan Oscarin. Nämä ovat Kummisetä 2 vuonna 1974 ja "Taru Sormusten Herrasta - Kuninkaan Paluu." vuonna 2003 

8.Vain kaksi sukua on voittanut Oscarin kolmessa sukupolvessa. Nämä ovat Hustonit ja Coppolat. Huston - suvun voittajat ovat Walter Huston (miessivuosa 1948 "Sierra Madren Aarre"), John Huston (ohjaus ja käsikirjoitus 1948 "Sierra Madren Aarre" ja Angelica Huston (naissivuosa Prizzin Kunnia 1985). Coppolan - suvun voittajat ovat Carmine Coppola (musiikki Kummisetä 2 1974), Francis Ford Coppola (yhteensä 5 Oscar - patsasta, ensimmäinen vuodelta 1970 Patton - elokuvan käsikirjoituksesta) sekä Sofia Coppola (käsikirjoitus 2003 Lost in Translation) 

9.Ainut K-18 elokuva joka on voittanut parhaan elokuvan Oscarin on vuoden 1969 Keskiyön Cowboy. Sen pääosassa esiintyivät Dustin Hoffman ja Jon Voight. Elokuva ohjasi John Schlesinger, James Leo Herlihyn romaanin pohjalta. 

10.Oscar - palkinto ei kuitenkaan ole ehdoton totuus lahjakkuudesta. Moni huippuelokuvataiteilija ei saanut koskaan Oscar - pystiä. Ilman voittoa jäivät esimerkiksi ohjaajat Alfred Hitchcock, Sidney Lumet ja Robert Altman. Näyttelijöistä vielä ilman Oscar - voittoa ovat jääneet esimerkiksi Harrison Ford, Leonardo DiCaprio ja Johnny Depp

"Give me my damn Oscar!"

Edellinen
« Uudempi
Seuraava
Vanhempi »