-->

Muistatko Ferris Buellerin?

"V
aihdetaan vapaalle, Ferris" julkaistiin vuonna 1986 joten elokuva täyttää tänä vuonna 30 vuotta. John Hughesin ohjaama elokuva on yksi 80-luvun parhaita komedioita ja yksi hienoimpia ajankuvauksia.

John Hughesin ura oli täynnä hittielokuvia ja kulttisuosikkeja ja Ferris kuuluu molempiin kategorioihin. 6 miljoonan budjetilla tuotettu elokuva tienasi USA:ssa yli 70 miljoonaa ja se onkin ohjaajan kaikkien aikojen tuottoisin elokuva. Vuoden 1986 tuottolistalla elokuva päätyi kymmenenneksi.

Vaihdetaan vapaalle, Ferrisin päähenkilöä Ferris Buelleria näytteli Matthew Broderick, hänen tyttöystäväänsä Sloanea Mia Sara ja parasta ystäväänsä Cameronia Alan Ruck. Herkullisen sivuroolin rehtori Ed Rooneyna teki Jeffrey Jones.

Elokuvan pääosaan kaavailtiin jossain vaiheessa mm. Rob Lowea, John Cusackia, Jim Carreyta, Johnny Deppiä, Tom Cruisea, Robert Downey Jr:ia. ja Michael J. Foxia. Sloanen osaan oli tyrkyllä Molly Ringwald ja Cameronin roolia hakivat mm John Candy ja Emilio Estevez. Estevezin veli Charlie Sheen näyttelee elokuvassa narkkaria.

Elokuva kertoo tarinan päivästä jolloin vekkulia Ferrisiä ei huvita mennä kouluun vaan hän päättää viettää rokulipäivän. Mukaan hän saa edellämainitut ystävänsä ja peräänsä koulun rehtorin joka tahtoo käräyttää Ferrisin pinnaamisesta ja jättää kiusankappaleen luokalle. Tästä seuraa yksi elokuvahistorian mahtavampia päiviä jolloin ajellaan Ferrarilla, syödään huippuravintoloissa ja lauletaan "Twist and Shoutia" karnevaalilavalla. Samalla toki mietitään elämää ja tulevaisuutta.

Elokuvan koulu Shermer High School on sama koulu kuin Hughesin elokuvissa "Breakfast Clubissa" ja "Sixteen Candlesissa." Vaikka näyttelijät esittivät high-school ikäisiä nuoria, ainostaan Mia Sara oli kuvausten aikaan 18-vuotias, Broderick oli 23-vuotias ja Alan Ruck 29.

Vaihdetaan vapaalle Ferris on minulle yksi 80-luvun ikonisia elokuvia, ihan "Paluu Tulevaisuuteen" elokuvan tasolle se ei yllä mutta on kyllä mielestäni yksi 80-luvun Top-10 elokuvista. Katso alta elokuvan traileri:


Edellinen
« Uudempi
Seuraava
Vanhempi »